پارس ناز پورتال

در هنگام شکستگی دست و پا باید چه کنیم؟

در هنگام شکستگی دست و پا باید چه کنیم؟

در هنگام شکستگی دست و پا باید چه کنیم, کارشناس و مدرس امداد و نجات هلال احمر استان کرمانشاه آتل‌بندی و بی‌حرکت‌سازی محل شکسته را دو اقدام موثر در جهت کاهش عوارض شکستگی عنوان کرد.

 

شهریار نوری الاصل در گفت وگو با ما، افزایش سرخوردن و شکستی دست و پا را در فصل زمستان بیش از سایر فصول محتمل دانست و اظهار کرد: اطلاع از کمک‌های اولیه در موارد شکستگی می‌تواند از عوارض خطرناک شکستگی پیشگیری کند.

 

وی اولین اقدام در مواجه با مصدوم دچار شکستگی دست یا پا را بررسی علائم شکستگی عنوان کرد و افزود: شکستگی دست و پا بطور معمول با درد نقطه‌ای، تورم، کبودی، علائم تقارن، عدم حرکت عضو و کوتاه شدن عضو نسبت به قرینه آن همراه است.

 

نوری الاصل افزود: چنانچه با بررسی این علائم وجود شکستگی در فرد مصدوم محرز شود، باید بلافاصله آتل بندی محل شکستگی را انجام داد.

 

این کارشناس اظهار کرد: برای انجام این کار می‌توان از هر وسیله‌ای از جمله تخته چوب، مقوا و یا روزنامه لول شده استفاده کرده و محل شکستگی را بست تا به شکستگی باز تبدیل نشود.

 

وی تصریح کرد: برای این کار یک مفصل بالا و یک مفصل پایین محل شکستگی را باید به گونه‌ای بست که بی‌حرکت شود و سپس مصدوم را با پتو و یا هر وسیله دیگری باید گرم نگه داشت و او را به مراکز درمانی انتقال داد.

 

نوری الاصل، شکستگی ران را خطرناکترین نوع شکستگی عنوان کرد و افزود: در این نوع شکستگی احتمال ایست قلبی و مغزی افزایش می‌یابد.

 

وی آمبولی چربی را علت این امر عنوان کرد و افزود: زمانی که شکستگی ران پیش می‌آید پنجه پا 90 درجه به بیرون برمی‌گردد

 

و در این زمان 1.5 لیتر خون اطراف استخوان و مغز استخوان جمع می‌شود که اگر در این حالت ناآگاهانه فرد را با تکان‌های زیاد و بدون بی‌حرکت سازی و آتل‌بندی مناسب جابجا کرد،

 

به دلیل احتمال جدا شدن سلول چربی و قرار گرفتن آن در جریان خون که می‌تواند به سمت قلب یا مغز جریان پیدا کند و در مسیر، مویرگی از عروق کرونر قلب یا مغز را مسدود کند، موجب ایجاد سکته قلبی و مغزی در مصدوم می‌شود.

 

نوری الاصل بر آتل‌بندی صحیح در موارد شکستگی ران و سپس جابجاکردن مصدوم تاکید کرد و افزود:

 

برای آتل‌بندی ران، باید ران شکسته را با گذاشتن وسیله یا چوبی به بلندی از کف پا تا زیر بغل و یک چوب دیگر از کف پا تا کشاله ران در دو طرف آن،

 

سپس بستن چوب‌ها از مچ پا، ساق پا و زانو، یک مفصل پایین تر و یک مفصل بالاتر از محل شکستگی ران، کمر و زیربغل به وسیله 7 دستمال یا پارچه به عرض 3 تا 5 سانتی متری کاملا بی‌حرکت کرد.

 

وی هشدار داد: به هیچ عنوان نباید از پای مجاور برای آتل‌بندی استفاده کرد و بعد از آتل‌بندی به وسیله وسایلی که گفته شد باید با حداقل حرکت مصدوم را روی برانکارد گذاشته و با گرم کردن مناسب، او را به مراکز درمانی منتقل کرد. 

 

 

منبع: ایسنا