هدف مـا از روزه گرفتن در ماه مبارك رمضان علاوه بر اجر معنوی آن، بهره بردن از منافع جسمانی و روانی این ماه مبارك اسـت. البته ماه رمضان امسال بدلیل مصادف شدن با روزهای گرم و طولانی تابستان دارای حساسیت و تحمل بیشتری اسـت كه با یك برنامه تغذیه اي درست هنگام افطار و سحر میتوانیم بدون هیچگونه مشكلی از مزایای آن بهره ببریم و بـه مشكلاتی مانند ضعف بدنی، افت فشار، تشنگی و گرسنگی نیز دچار نشویم.
رعایت راهكارهای ساده تغذیه اي در افطار و سحر میتواند روزه داران رابه منظور دریافت منافع بدنی و تسهیل بهره مندی از مزایای روحانی این ماه مبارك یاری كند زیرا یك فرد بیمار بـه درستی نمیتواند از بركات ماه رمضان فیض ببرد.
• برای اینكه كمتر هنگام روزه داری تشنه شوید بهتر اسـت در برنامه غذایی سحری از خوردن غذاهایی مثل انواع كوكو، بادمجان، سوسیس و كالباس، سس مایونز و سیر و پیاز و هم چنین غذا هاي چرب و پرنمك كه سبب تشنگی زیاد در طول روز میشود پرهیز كنید.
• سعی كنید از غذا هاي آب پز شده و خورشت هاي آبدار و كم نمك استفاده كنید.
• خوردن مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه هنگام سحر سبب افت سریع قندخون و احساس گرسنگی در طول روز میشود.
• بعد از خوردن سحری، بهتر اسـت هنگام مسواك زدن برای كاهش تشنگی و خشكی دهان، از حجم كمتری خمیر دندان استفاده كنید.
• سعی كنید در ماه رمضان میوه هاي آب دار و سبزی هاي بیشتری مصرف كنید تا در طول روز دچار تشنگی نشوید.
• بهتر اسـت هنگام افطار از مخلوط آبلیموی تازه با آب یا چای كمرنگ یا شربت خاكشیر بجای قهوه و چای پر رنگ استفاده كنید.
• خوردن 8 تا 12 لیوان آب از افطار تا هنگام سحرسبب میشود تا شـما در طول روز كمتر دچار تشنگی شوید.
• برای اینكه بعد از خوردن افطار و سحری دچار سوزش معده و ترش كردن نشوید بهتر اسـت از غذا هاي سبك و كم چرب استفاده كنید. درضمن مایعات را پس از اتمام غذا بخورید و بلافاصله بعد از خوردن سحری بـه رخت خواب نروید.
• بهتر اسـت افطار خودرا با یك استكان آب ولرم یا یك فنجان شیر و عسل باز كنید و از خوردن غذا و شیرینی هاي فراوان هنگام افطار بپرهیزید تا دچار سنگینی و مشكلات معده نشوید.
• سعی كنید وعده هاي غذایی مانند پلو و خورش را دو ساعت بعد از افطار میل كنید تا هضم آن راحت باشد.
• برای جلوگیري از بروز یبوست و مشكلات روده، بعد از خوردن افطار آلو و انجیر خیس شده و میوه هایي هم چون گلابی، هلو و هندوانه میل كنید.
• ورزش سبك و پیاده روی بعد از افطار بـه هضم غذا و پیش گیری از یبوست كمك زیادی می كند.
• وعده سحری را بـه هیچ وجه حذف نكنید زیرا ادامه دادن بـه این روال در طول ماه رمضان سبب افت بدنی و تحلیل عضلانی خواهد شد.
• نان و پنیر كم نمك با سبزی یا گردو با یك لیوان شیر از بهترین خوردنی ها برای سحر محسوب میشود زیرا علاوه بر حجم سبك دارای قوت بسیار اسـت.
• برای اینكه در طول روز كمتر تشنه شوید، بهتر اسـت علاوه بر خوردن آب فراوان در فاصله افطار تا سحر، از كربوهیدرات هایي هم چون نان و غلات و ماكارونی سبوس دار در وعده افطار و سحر استفاده كنید. این مواد سبب میشود گلیكوژن بدن در حد نرمال حفظ شده و فرد كمتر دچار تشنگی شود.