پیاز خرد شده را با زردچوبه در روغن سرخ مىکنیم بعد سیبزمینى کوچک و گلوله را به آن اضافه مىکنیم تا کاملاً پخته و سرخ شود، سپس مقدارى آب و تمر هندى که از قبل آماده شده است را به آن اضافه مىکنیم هنگامى که جوش آمد و سیبزمینى آن نرم شد تخممرغ را بدون اینکه بزنیم در قابلمه مىریزیم و صبر مىکنیم تا خودش را بگیرد بعد مقدارى رب به آن اضافه کرده و براى معطر ساختن غذا از ادویه و هل استفاده مىکنیم.
خوراک سینگو (خرچنگ) Singow
خرچنگ را بعد از جمعآورى در دیگ بدون آب ریخته و با شعله کم حرارت مىدهیم. مىتوانید مقدارى نمک هم روى آنها بپاشید. هنگامى که خرچنگها پخته مىشوند به رنگ آجرى درمىآیند و به صورت بخارپز استفاده مىشود.
گاهى گوشت آن را درمىآورند و در روغن و پیاز و فلفل سبز و ادویه و زردچوبه تفت مىدهند.
پلشک صدف حلزونى Palshk
صدفهاى حلزونى را در آب نمک مىجوشانیم بعد با سوزن گوشت صدف را بیرون مىآوریم و شکم آن را جدا مىکنیم. گاهى به صورت آبپز مصرف مىشود و گاهى هم در روغن و پیاز و رب گوجه تفت مىدهند
عنکاس Ankas (ماهى مرکب)
عنکاس را که از قبل آماده کرده و گوشت آن را به صورت مربعهاى کوچک قطعه قطعه کردهایم با مقدارى آب و خرما در دیگ زودپز مىگذاریم تا کاملاً پخته و نرم شود.
مقدارى سیبزمینى خلال شده را سرخ مىکنیم و آنگاه پیاز خرد شده را کمى تفت مىدهیم و عنکاسها را به آن اضافه مىکنیم بعد سیبزمینى را که سرخ کرده بودیم با یک عدد فلفل سبز و رب گوجه به آن اضافه مىکنیم آنگاه نمک، فلفل و ادویه به آن زده و چند دقیقه با شعله کم حرارت مىدهیم
هوارى Haware
ابتدا پیاز را کمى تفت مىدهیم و بعد سبزى (گشنیز، شوید، شنبلیله. سیر) را در روغن سرخ کرده ماهى را که قبلاً نمک زدهایم از نمک شسته و آن را با سبزى سرخ مىکنیم و فلفل و ادویه و زردچوبه را کمى زیادتر از ادویههاى دیگر به آن اضافه مىکنیم تا رنگ آن کاملاً زرد شود.
بعد از سرخ شدن مواد مقدارى آب به آن اضافه مىکنیم تا کاملاً روى مواد را بپوشاند، هنگامى که آب جوش آمد برنج را که از قبل خیسانده بودیم به آن اضافه مىکنیم تا آب آن کاملاً بخار شود و دم بکشد
موفلک Moflak
گندم دلانده (گندم یا جو پرک شده) را در دیگ برشته مىکنیم تا رنگ آن قهوهاى شود. بعد گندمهاى برشته را مانند برنج در آب مىخیسانیم.
پیازهاى خرد شده را کمى تفت مىدهیم و بعد به آن زردچوبه اضافه مىکنیم. پوست و استخوان ماهى ا که از قبل در آب نمک و زردچوبه جوشاندهایم جدا کرده و با پیاز سرخ مىکنیم و آبى که ماهى را در آن جوشاندهایم به ماهى و پیاز سرخ شده اضافه مىکنیم هنگامى که آب جوش آمد گندمهاى خیس شده را به آن اضافه مىکنیم و صبر مىکنیم تا کاملاً آب آن بخار شود و دم بکشد.
هنگامى که در حال دم کشیدن است مىتوانید مقدارى تخم گشنیز را روى گندمها بپاشید
زیبون Zebon
اول سیبزمینهاى خلال شده درشت را در روغن سرخ کرده و کمى زردچوبه و نمک به آن اضافه مىکنیم. ماهى را که از قبل نمک زده بودیم شسته و به آن زردچوبه. ادویه و فلفل مىزنیم و با ادویه در روغن سرخ مىکنیم مقدارى پیاز خرده شده را با یک عدد گوجهفرنگى کوچک رنده شده در روغن تفت مىدهیم، آنگاه مقدارى روغن در قابلمه ریخته و به اندازه ته قابلمه نانى را برش زده (نان محلى توموشى) و در ته قابلمه گذاشته مىشود تا هنگامى که مواد سرخ شده را در قابلمه مىریزیم مواد به ته قابلمه نچسبد.
بعد از گذاشتن نان در کف قابلمه، مواد سرخ شده را روى آن مىگذاریم و بعد برنجى را که از قبل آماده کردهایم (پلو ساده) روى مواد سرخ شده مىریزیم و چند دقیقهاى روى شعله کم مىگذاریم تا دم بکشد
کلمبا Kolomba
گندم دلانده (پرک شده) را که از قبل خیسانده شده در قابلمه آب جوش ریخته و بعد ماهى را در آب نمک و زردچوبه جوشانده و استخوانهاى آن را جدا مىکنیم و با سبزى (گشنیز و شوید خرد شده) مخلوط مىکنیم و هنگامى که گندم در حال جوش قوام آمد ماهى و سبزى را به آن اضافه مىکنیم تا گندمها غلیظ شود و کمى با سبزى و ماهى بجوشد. اگر از ماهى بزرگ استفاده مىشود براى اینکه بوى ماهى برطرف شود باید آن را با سبزىهاى خرد شده کمى در روغن داغ تفت داد.
کلمبا را با روغن حیوانى که در قشم تهیه مىشود صرف مىکنند. این روغن را به زبان محلى روغن جونون مىگویند (یعنى روغن خوب)
ماهى برشته ـ کباب ذغالى
براى برشته کردن ماهىهاى کوچک مانند ساردین، گاریز یا بیاح شکم آنها را خالى نمىکنند. اما شکم ماهىهاى بزرگ مانند سنگسر، سرخو، هور، زرده و همه ماهیان بزرگ هنگام شستن خالى مىشود و مخلوطى از گشنیز، شوید، پیاز خرده شده، فلفل و ادویه و گاهى فلفل سبز در شکم ماهى جا داده مىشود و روى ورقه فلزى که روى آتش گاز یا ذغال آماده شده است گذاشته مىشود.
قابل توجه اینکه ماهىها را حداقل یک ساعت جلوتر نمک زده تا کاملاً نمک به خود بگیرد و هنگام پختن از نمک شسته نشود. ورقه فلزى باید کاملاً داغ باشد اگر نه پوست ماهى به ورقه فلزى مىچسبد و کنده مىشود.
بعد از پختن ماهىهاى باید آنها را در ظرفى دربدار گذاشت و چند قطره آب به آن پاشید تا در اثر بخار ماهىهاى داغ، روغن در زیر پوست آنها بپیچد و هنگام مصرف پوست آن به راحتى کنده شود.
ماهى را هنگام مصرف با خرما و یا رطب فراوان میل مىنمایند