پارس ناز پورتال

آشنایی با خاصیت های تغذیه ای میوه گلابی

آشنایی با خاصیت های تغذیه ای میوه گلابی

آشنایی با خاصیت های تغذیه ای میوه گلابی 

میوه گلابی دارای خواص درمانی بسیاری اسـت،بـه خصوص در زمینه گوارشی میتواند فواید زیادی برای مـا داشته باشد. گلابی میوه اي اسـت سبز یا زرد رنگ ، آبدار و مخروطی شکل کـه دارای طعمی خوش و خوشبو اسـت. گلابی را شاه میوه یا آمرود هم می‌نامند و بـه میوه پیوندی و شاداب آن شاه آمرود گویند.

 

خواص میوه گلابی

گیاه گلابی بومی آسیای غربی و اروپای شرقی مخصوصاً نواحی شمال غربی ایران و کوههای قفقاز می‌باشد. گلابی بعد از سیب مهم ترین میوه دانه دار دنیا و ایران بـه شمار می‌آید. گلابی را در زبان عربی سَفرجَل یا عَرمُوط ودر زبان انگلیسی PEAR میگویند.

 

گونه هاي مختلف گلابی طعم هاي گوناگون از ترش تا شیرین دارند . این میوه حاوی ویتامین هاي E و C ، کلسیم ، آهن، منیزیم و روی اسـت. چون گلابی میوه اي آبدار و حاوی ویتامین C می‌باشد ، در زیبایی پوست شـما بسیار مؤثر اسـت. یکی از خواص گلابی ملین بودن آن اسـت . هم چنین دانه هاي ریزی کـه در موقع خوردن گلابی زیر دندان احساس می‌کنید، برای دفع مواد زائد بدن بسیار مؤثر اسـت.

 

گیاه گلابی و انواع آن

درخت گلابی در برابر سرما از سیب حساس تر اسـت. گل هاي گلابی در بهار کمی زودتر از سیب باز می‌شوند ، بهمین دلیل بیشتر در دسترس خطر سرمای بهاره قرار میگیرند . در تابستان، گیاه گلابی گرما را بیشتر از سیب تحمل می‌کند. گل و میوه گلابی در انتهای شاخه ها و سیخک هاي دو ساله بوجود می‌آید ،

 

بنابر این هنگام هرس درختان بارور ، باید در حفظ سیخک ها دقت کرد. میزان محصول در باغ هاي معمولی بـه ۴۵ تن در هکتار می‌رسد. تعداد ارقام گلابی موجود در ایران حدود ۱۲۰ نوع اسـت. مهم‌ترین ارقام بومی عبارتند از :شاه میوه کرج ، شاه میوه خراسان ، شاه میوه اصفهان ، گلابی نطنز کاشان ، محمدعلی مشهد ، سه فصله کرج ، سیبری ، گلابی پیغمبری .

 

از گلابی هاي خارجی نیز کـه کم و بیش در ایران کشت می‌شوند میتوان : آنژو، وینترنلیس، بارتلت، دوشس، ژاندارک، باسه، کولمار، بوره ژیفار و دوینه دوکومیس را نام برد. بارتلت کـه در اروپا بـه نام ویلیامز معروف اسـت، مهم ترین و پر کشت ترین گلابی در دنیا بـه شمار میرود.

 

یک نوع گلابی جنگلی کـه در کهکیلویه میروید و تخم آن زیاد اسـت را انجوجک مینامند. میوه آن قابل استفاده نیست، ولی زمانی کـه میوه روی خاک میوفتد و می پوسد، تخم آنرا گرد آوری میکنند کـه استفاده درمانی زیادی دارد.

 

خواص درمانی گلابی

قسمت هایي از درخت گلابی کـه مورد استفاده غذایی و درمانی قرار می‌گیرد: ۱- میوه ۲- برگ ۳- پوست درخت آن اسـت. گلابی را می‌توان بـه‌ صورت خام یا پخته « مربا و کمپوت» مصرف کرد.گلابی میوه اي عالی و گوارا و پرآب اسـت کـه خاصیت لینت دهندگی دارد. افرادی کـه یبوست دارند سعی کنند ۱ تا ۲ شماره گلابی در روز بخورند و بلافاصله ۱ لیوان آب ولرم بنوشند کـه خاصیت ملین آن قویتر شود.

 

گلابی میوه اي اسـت کـه بـه سهولت هضم و جذب بدن میشود. گلابی دارای دانه هاي بسیار ریزی اسـت کـه خصوصاً نزدیک هسته آن زیاد اسـت. این دانه ها از جنس سلولزاست ودر دستگاه گوارش هضم نمیشود. از این رو با عبور از دستگاه گوارش ، معده و روده را پاک می‌کند و کلیه مواد زائد باقی مانده در شکم را دفع میکند.

 

پوست گلابی کـه در دسترس نور خورشید قرار دارد ، از نظر ویتامین ها غنی تر اسـت. بـه علاوه قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن اسـت ، لذا نباید هنگام خوردن ، پوست آنرا جدا کنید. کسانی کـه مبتلا بـه فشار خون هستند ، اگر بطور مرتب گلابی بخورند خون آن ها تصفیه خواهد شد .

 

گلابی برای غدد داخلی بدن بسیار مفید اسـت . تانن و پتاسیم آن، اسید اوریک رابه هر اندازه کـه باشد حل می‌کند. بهمین جهت افراد مبتلا بـه نقرس، آرتروز و رماتیسم می‌توانند ازآن بهره زیادی ببرند.گلابی برای معالجه امراض سینه یک میوه عالی اسـت و این خاصیت مربوط بـه تانن آن اسـت و اگر گلابی کمی گس باشد برای سینه بهتر اسـت.

 

گلابی بعلت دارابودن ارسنیک رعشه را درمان میکند. ماده مهم دیگری کـه در گلابی موجود اسـت عنصر بور« BORON » اسـت کـه با افزایش جذب کلسیم ، از بروز پوکی استخوان بـه خصوص در زنان یائسه جلوگیري می‌کند. موادی کـه برای استخوان ها مفیدند، برای مغز نیز نافع اند. گلابی هم از این قاعده مستثنی نیست و از میوه هایي اسـت کـه برای حافظه و تمرکز حواس مفید اسـت.

 

مواد موجود در گلابی برای تقویت بدن پس از بیماری هایي کـه نیرو و توان انسان را تحلیل میبرد، بسیار مفید اسـت. شاید بهمین دلیل اسـت کـه برای بیماران کمپوت گلابی می‌بریم. در دوران نقاهت بیماری هایي چون سل، کم خونی و ضعف شدید خوردن مخلوط آب گلابی و بـه بسیار مفید اسـت.

 

گلابی یکی از میوه هاي ضدعفونی کننده یا ضد مسمومیت اسـت و این خاصیت بدلیل ادرارآور و ملین بودنش اسـت. گلابی موجب شادابی و طراوت بدن و پوست میشود.گلابی برای بیماران دیابتی میوه بسیار مناسبی اسـت ، چون قسمت اعظم قند آن سلولز، سوربیتول و لوولوز اسـت . شاید بهمین دلیل حکیم عالیقدر ایرانی ابوعلی سینا،

 

گلابی یا کمپوت آنرا برای اکثر بیماران مجاز دانسته و آنرا” شاه میوه” خوانده اسـت.گلابی ترشح بزاق را افزایش می‌دهد ،در نتیجه هضم غذا را راحت می‌کند . پس پوره آن برای سالمندان بسیار مفید اسـت. فیبر موجود در گلابی لینین«LININ» اسـت کـه غیر قابل حل بوده و برای کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر اسـت.

 

در مورد برگ آن؛

جوشانده برگ گلابی برای کلیه بسیار مفید اسـت ، چون ادرارآور ، ضدعفونی کننده و میکروب کش مثانه اسـت. از این رو مبتلایان بـه عفونت ادراری حتما باید آنرا مصرف کنند. سنگ مجرای ادرار را دفع می‌کند ، برای این منظور۱۰۰ گرم برگ جوان درخت گلابی را دریک لیتر آب بـه مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آنرا در سه وعده بـه میزان ۱ تا ۲ استکان تناول کنید.

 

دم کرده برگ گلابی دارویی شفابخش برای بیخوابی اسـت، اعصاب را آرام می‌کند و سردردهای میگرنی را درمان می‌کند. انجوجک کـه تخم گلابی جنگلی اسـت ، دفع کننده کرم اسـت و اعصاب متشنج را تسکین میدهد و اگر آنرا کوبیده و شیره آنرا بگیرند ، برای بندآمدن خون ریزی زیاد در قاعدگی مفید اسـت